30KUUB

nomadische ruimte voor ontwerp

30kuub krijgt nieuwe vaste plek, maar blijft nomadisch

Het is een tijdje stil geweest, en jullie zullen wel gedacht hebben dat die hele 30kuub onderneming een stille dood gestorven is. Het tegendeel is waar. Achter de schermen is er keihard gewerkt aan een come-back.

01

Sinds vorig jaar werk ik samen met Erik Jutten en Marc Neelen/Ana Dzokic (Stealth) aan Stad in de Maak, voor Nieuwe Stedelijkheid + Onconventioneel Wederopstandingsbeheer.
We opereren inmiddels in vier panden in Rotterdam Noord die we redden van een dichttimmerlot en injecteren met woon- en werkfuncties.

031

Een van de onderdelen van deze onderneming is een ‘micro-winkel- en expositiestrip’ op de begane grond van de panden Pieter de Raadtstraat 35 en 37. Achter een viertal dubbele werkplaatsdeuren is plaats gemaakt voor vier 30kuub ruimten (2,2x 2,2 meter, maar lekker hoog). In deze ruimten zal de komende 10 jaar worden geëxperimenteerd met het starten van een micro-economie (probeerwinkels) en/of het exposeren van wat dan ook en/of (wie weet) het vormen van een mini podium voor straatoptredens.
Een wasserette (Wasbuur) is reeds in functie, een amateur bierbrouwerij (Browery) staat op stapel.

Volg de avonturen van 30kuub 2.0 op de facebookpagina van Stad in de Maak en/of op de website stadindemaak.nl

Like die facebookpagina dus even – als je dat al niet gedaan hebt – en jullie blijven op de hoogte.

Intussen wil deze verrassende wending van 30kuub nog niet zeggen dat het idee om de ‘Ruimte voor Ontwerp’ van 30 kubieke meter te vergeten.
Nog steeds zoek ik tijdelijke ruimte waar Rotterdamse ontwerpers een installatie kunnen bouwen. Nu Het Nieuwe Instituut van onder tot boven volgeplempt is met mode, is er eens te meer ruimte nodig voor een beetje architectuur.

Er is behoefte aan een Nieuw Architectuur Instituut in Rotterdam (werktitel 30kuub>NAi)
Wie, welke ontwerper(s) en Wat, welke ruimte biedt zich aan?

Piet Vollaard

Comments are closed.