30KUUB

nomadische ruimte voor ontwerp

sportCARE: explorations into the architecture of sports + healthcare

Copa do Mundo 2014 Special

De juni-installatie in 30KUUB vindt gelijktijdig plaats met de wereldkampioenschap voetbal  in Brazilië.
Panini Architecture i.s.m. MORFIS Architecture/Urbanism koppelen daarom architectuur aan sport en gezondheid.

sportcare-2

statement ontwerpers:

We zien sport en gezondheidszorg als essentiële bestanddelen voor onze gezondheid, maar binnen de context van onze gebouwde omgeving is er nauwelijks sprake van een onderlinge relatie. Een gemiste kans! Want wie wil er nou niet topklinisch sporten of recreatief genezen? 

In het onderzoeksproject sportCARE wordt de sport geïntegreerd binnen het spectrum van gezondheidszorg. Panini Architecture heeft 30kuub ingericht om de beginselen van dit onderzoek te tonen; de eerste meerwaarden worden reeds zichtbaar binnen het kader van een rariteitenkabinet. Het komende jaar zal gebruikt worden om het concept van de sport-/zorghybride verder uit te werken, en we hopen op uw betrokkenheid bij de verdere realisatie hiervan!

Aan MORFIS is alvast de vraag gesteld om één van deze ontmoetingen tussen zorg en sport nader te bekijken. Met het WK2014 in gedachte, is onderzocht of één van de nieuwe en overbodige stadions in Brazilië (deels) te transformeren is tot ziekenhuis: het Hospitadium. De roep naar een verbeterde publieke zorg is immens en zichtbaar in de vele protesten tegen het WK. Não vai ter copa is de strijdleus; kan de FIFA alsnog een legacy creëren waarbij wél een meerwaarde wordt achtergelaten voor het gastland?

De inrichting van 30kuub staat dan ook deels in het teken van het WK; neem uw dubbele Panini-plaatjes mee, deze kunnen van pas komen. En beklim de aanwezige umpire-stoel, wees scheidsrechter: ziet u een toekomst voor sportCARE? En zo ja; wilt u betrokken raken bij de verdere uitwerking van dit concept?

Panini Architecture i.s.m. MORFIS Architecture/Urbanism

De installatie is vanaf vrijdag 13 juni te bezichtigen in de ruimte van 30KUUB in GROOS, Schiekade 203, Rotterdam (Schieblock).
Op vrijdag 13 juni is er een feestelijke, sportieve en gezonde openingsmanifestatie om 17.30. Die avond speelt het Nederlandse elftal zijn eerste wedstrijd tegen Spanje. Dat begint om 21.00 Nederlandse tijd. Dus die opening in 30kuub kun je met een gerust hart meepakken.

 

 

Comments are closed.