30KUUB

nomadische ruimte voor ontwerp

dag1

Tussen de Coulissen; een Espace Automatique

coulissen_800px

30KUUB heeft vier ontwerpers uitgenodigd om zich collectief te manifesteren, een fascinatie te verbeelden, een ambitie te realiseren, een tijdelijk kantoor te openen. Door vier bureaus te vragen dit in één ruimte samen te doen, wordt de creativiteit en het reactievermogen van de architecten op de proef gesteld.

Espace Automatique
30KUUB is deze maand getransformeerd tot een coulissenlandschap. Ieder bureau neemt achtereenvolgens een schijfdeel van de ruimte voor zijn rekening, daarbij reagerend op het voorgaande. Een vorm van collectief ontwerpen die enige analogie vertoond met de zogenaamde ‘poème automatique’ techniek van de Surrealisten (Espace Automatique) Het eindresultaat biedt letterlijk en figuurlijk een perspectief op de vier bureaus en hun visie op het creëren van ruimte.

24 uur
Met een minimaal aantal afspraken over maat en tijdspanne zijn de architecten aan de slag gegaan. Naast de formele uitgangspunten, biedt het thema van de Dag van de Architectuur – 24 uur Architectuur – een inspiratiebron om invulling te geven aan het ontwerp. Respectievelijk worden de ochtend, middag, avond en nacht verbeeld door Lagado Architects, The Cloud Collective, NOV’82 en Studio Sputnik. Een dwarsdoorsnede van 24 uur, op kantoor, in de stad, uit het leven en werk van een architect!

consult tijdens Dag van de Architectuur 22 juni 2013

consult tijdens Dag van de Architectuur 22 juni 2013

Consult
Na oplevering is de ruimte vanaf woensdag 19 juni te aanschouwen en te bezoeken, als een kijkdoos die ook werkelijk kan worden betreden. Een werktafel verbindt de coulissen van de verschillende ontwerpers met elkaar. Bijna dagelijks is een van de architecten aanwezig, om er te werken en bezoekers van advies te voorzien over willekeurige ruimtelijke vraagstukken: van meubelontwerp tot stadsinrichting. Met de installatie ‘Tussen de coulissen’ verbeelden de architecten hun werk(wijze) en maken er zelf tijdelijk deel van uit: een ruimtelijke installatie en werkplek ineen.

Deelnemende Ontwerpbureaus
The Cloud Collective
Studio Sputnik
Lagado Architects
NOV’82

Deze installatie kwam mede tot stand dankzij inspanningen van Pieter Kuster (Perplekcity) en Mijntje Vervoort (AIR), waarvoor dank.

Comments are closed.